دیپ بایت (Deep Bite) چیست؟ عوارض+ درمان

دیپ بایت چیست؟

دیپ بایت (Deep Bite) یا به عبارت دیگر همپوشانی شدید دندان های پیشین فک بالا و پایین به صورت عمودی، یکی از ناهنجاری های فکی و دهانی به شمار می رود. این عارضه معمولا به صورت ارثی ایجاد شده و در صورتی که درمان نشود علاوه بر تاثیرات منفی که بر ظاهر افراد می گذارد؛ به مرور زمان باعث لق شدن دندان ها می شود. برای درمان دیپ بایت روش های متفاوتی مانند کشیدن دندان، جراحی فک، ارتودنسی و بایت پلیت وجود دارد که به تشخیص متخصص ارتودنسی انجام می شود. در ادامه با دکتر فریناز شیربان متخصص ارتودنسی فولاد شهر همراه باشید.

اطلاعات تماس با دکتر فریناز شیربان متخصص ارتودنسی اصفهان

انواع ناهنجاری و بایت های دندانی

انواع ناهنجاری های دندانی عبارتند از:

  1. کراس بایت
  2. دیپ بایت
  3. اپن بایت
  4. آندر بایت
  5. اورجت

دیپ بایت دندان چیست؟

دیپ بایت یکی از ناهنجاری های فک و دندانی است که تاثیر منفی زیادی در چهره و سلامت جسمی و روحی افراد دارد. افرادی که دچار این عارضه هستند، دندان هایشان با لثه فک مخالف، برخورد می کند و فشار مضاعفی روی دندان های عقبی خود احساس می کنند. در ناهنجاری شدید، تنها یک ردیف دندان از دندان ها هنگام لبخند زدن مشخص می شود.

دیپ بایت دندان چیست؟

درمان دیپ بایت با ارتودنسی

در حالت کلی باید گفت درمان دیپ بایت با ارتودنسی به عوامل زیر بستگی دارد:

  • سن مراجعه کننده
  • میزان و شدت ناهنجاری
  • نوع روش درمانی (ارتودنسی متحرک، ارتودنسی ثابت)
  • زمان مراجعه بیمار برای درمان (قبل از سن رشد و حاد شدن وضعیت دندان ها یا بعد از آن)

درمان دیپ بایت با ارتودنسی چه مدت طول می کشد؟

در صورت موفقیت آمیز بودن درمان دیپ بایت با ارتودنسی معمولا حدود یک سال و نیم تا دو سال طول می کشد تا وضعیت دندان ها فک به حالت طبیعی برگردد.

درمان دیپ بایت بدون جراحی در کودکان

اگر فردی که دچار این عارضه است؛ قبل از سن بلوغ به متخصص ارتودنسی مراجعه کند می تواند با درمان های ارتودنسی مشکل دیپ بایت را حل کند. بهترین سن برای اصلاح این مشکل دوره کودکی است زیرا استخوان فک هنوز به رشد و تکامل نهایی خود نرسید و راحت تر می توان هر نوع مال اکلوژنی را در این سنین اصلاح کرد. متخصصان ارتودنسی می توانند با انواع روش های ارتودنسی کودکان اقدام به درمان مال اکلوژن دیپ کنند.

درمان دیپ بایت بدون جراحی در بزرگسالان

فرقی نمی کند که چه سنی باشید؛ کودک یا بزرگسال، در هر صورت متخصصان ارتودنسی می توانند با انواع روش های ارتودنسی بزرگسالان مانند ارتودنسی نامرئی، ثابت و … اقدام به درمان مال اکلوژن دیپ کنند.

درمان دیپ بایت بدون جراحی در بزرگسالان

بایت پلیت یا بایت پلین ارتودنسی

بایت پلیت روشی جهت درمان دیپ بایت به شمار می رود. با استفاده از بایت پلیت، مشکل بسته شدن بیش از اندازه دندان ها و فک ها اصلاح می شود تا ساختار نیمه پایینی صورت و وضعیت دندان ها بهبود یابد. از این وسیله ارتودنسی بیشتر برای افرادی استفاده می شود که در سن رشد قرار دارند.

از بایت پلیت غالبا در شروع درمان ارتودنسی (سیم کشی دندانها) استفاده می شود تا اوربایت اصلاح شود. بایت پلیت وسیله ای پلاستیکی و کوچک است که شکل ظاهری آن ممکن است مشابه ریتینر (نگهدارنده ارتودنسی) باشد. قلابهای فلزی بایت پلیت در سطح داخلی دندانهای بالایی گیر می کند و به این ترتیب در جای خود ثابت می شود.

بایت پلیت یا بایت پلین ارتودنسی

دیپ بایت در دندانپزشکی

دیپ بایت هنگامی اتفاق می‌افتد که یک همپوشانی عمودی غیر طبیعی بین دندان‌های فوقانی و تحتانی وجود داشته باشد. در بایت نرمال، دندان های جلویی فک بالا حدود ۱ تا ۲ میلیمتر از دندان های جلویی فک پایین جلوتر هستند. در اوربایت این فاصله به ۳ میلیمتر و کمی بیشتر افزایش میابد. و عمق فاجعه در دیپ بایت است. جایی که این فاصله به ۴ تا ۱۰ میلیمتر افزایش پیدا خواهد کرد.

بنابراین این مال اکلوژن نوعی اوربایت شدید است که مشکلاتی به مراتب بیشتر از آن برای افراد ایجاد می‌کند. در بعضی موارد، این مشکل به قدری زیاد است که دندان‌های بالا، دندان‌های پایین را کاملاً پنهان می‌کنند.

دیپ بایت در دندانپزشکی

فک دیپ بایت

دندان های فک بالا به صورت استاندارد حدود دو میلی‌متر از دندان های فک پایین را می پوشاند. اما اگر دندان های فک بالا بیش از یک مقداری دندان های فک پایین را بپوشاند دیپ بایت اتفاق می افتد. اگر دیپ بایت شدید باشد ممکن است دندان های پایین دیده نشوند.

گاهی ممکن است به حدی اتفاق بیافتد که دندان های فک پایین بر اثر بسته شدن دهان به لثه ها و بافت ها نرم دهان فشار وارد کرده و آن ها را اذیت و زخم کند. عارضه  دیپ بایت باعث ساییدگی دندان ها شده و پس از مدتی ظاهر فرد را تغییر می دهد.

هزینه ارتودنسی دیپ بایت

قیمت درمان دیپ بایت با توجه به فاکتورها و عوامل مختلفی مورد محاسبه قرار می گیرد. عواملی که موجب تفاوت این هزینه ها در روش های درمانی می شوند، عبارتند از:

  • روش های درمانی نقش بسیار مهم و موثری در تعیین هزینه درمان دیپ بایت دارد.
  • هزینه ابزار آلات و تجهیزات درمانی از جمله هدگیر، گگ دهانی، بریس و سایر تجهیزات دندانپزشکی
  • هزینه اتاق عمل، ابزار آلات جراحی، دستمزد جراح و کادر پزشکی، داروها و بستری در درمان با جراحی فک
  • هزینه ارتودنسی، جلسات چکاپ و درمان، جنس سیم های ارتودنسی و دستمزد دندانپزشک در درمان با ارتودنسی

هزینه ارتودنسی دیپ بایت

بهترین سن درمان دیپ بایت

در دوران کودکی علاوه بر اینکه درمان راحت تر است و نیاز به جراحی نمی باشد، دوره ی نقاهت نیز سریع تر پیش خواهد رفت، باید گفت:

به دلیل عدم تکمیل رشد استخوان های فک در دوران کودکی، سنین ۷ تا ۱۲ سالگی بهترین زمان برای درمان ناهنجاری های مربوط به فک از جمله دیپ بایت می باشد. 

در آخر

عارضه دیپ بایت در صورتی که به موقع تشخیص داده نشود و تحت درمان قرار نگیرد، علاوه بر ایجاد مشکلات ظاهری می تواند در فرآیند جویدن فرد نیز مشکلات جدی ایجاد کند. ضمن آن که تخریب تدریجی دندان های قدامی و تحلیل مخاط و لثه نیز از دیگر عوارض آن به شمار می رود.

مقالات مرتبط پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up