درمان ارتودنسی بدون کشیدن دندان

دکتر فریناز شیربان متخصص ارتودنسی در اصفهان

درمان ارتودنسی در بزرگسالان به منظور اصلاح نظم دندانی، بهبود جویدن و عملکرد جوش، آماده سازی دندان ها قبل از جراحی فک و یا قراردهی ایمپلنت و … در مطب دکتر فریناز شیربان متخصص ارتودنسی در اصفهان انجام می‌شود.

دکتر فریناز شیربان متخصص ارتودنسی در اصفهان

در معاینه بالینی و بررسی رادیوگرافی ها روند درمان مشخص می شود و طرح درمان پیشنهادی متخصص ارتودنسی به بیمار ارائه می گردد. برای هر بیمار تنها یک طرح درمان وجود ندارد و گاهی برای مثال بیمار می‌تواند بین انجام ارتودنسی به تنهایی یا ارتودنسی همراه با جراحی فک، بعد از توجیه کامل درمورد مزایا و معایب درمان، یکی را انتخاب کند. اگرچه تشخیص و ارائه چند طرح درمان بر عهده متخصص ارتودنسی می‌باشد.

 

در مورد کشیدن یا نکشیدن دندان حین ارتودنسی نیز در برخی از بیماران ۲ طرح درمان پیش روی بیمار است:

  1. درمان ارتودنسی بدون کشیدن دندان
  2. درمان ارتودنسی با کشیدن دندان

زمانی که کمبود فضا در هر فک حدود ۶-۸ میلیمتر است و دندان‌ها طبق بررسی رادیوگرافی نیم رخ در موقعیت مطلوبی نسبت به استخوان قرار گرفته اند و یا دندان‌ها اندکی لینگواله (به سمت عقب) بر روی استخوان فک قرار گرفته اند، متخصص ارتودنسی با بررسی بافت نرم و لب های بیمار ممکن است دو شیوه درمانی ارتودنسی، با کشیدن دندان یا بدون کشیدن دندان را به بیمار توصیه کند.

وقتی شرایط بیمار بردر لاین است؛ درمان ارتودنسی بدون کشیدن دندان شروع می‌شود و بعد از اصلاح اولیه نظم دندان‌ها، بافت نرم و لبخند بیمار مجدد ارزیابی می‌گردد و در آن زمان تصمیم قطعی بر کشیدن یا نکشیدن دندان برای درمان ارتودنسی با توجه به نظر بیمار و متخصص ارتودنسی گرفته می‌شود.

بیمار شکل (۱و۲) دختری ۱۶ ساله با شکایت از نامرتبی دندان‌ها به مطب ارتودنسی دکتر فریناز شیربان متخصص ارتودنسی در اصفهان مراجعه کرد.

دکتر فریناز شیربان متخصص ارتودنسی در اصفهان

معاینه بالینی کمبود فضا حدود ۶ میلی متر در فک بالا و همچنین فک پایین را نشان داد. دندان های قدامی فک بالا در موقعیت نسبتا مطلوبی بر روی استخوان فک بالا قرار داشتند ولی دندان های فک پایین شیب لینگواله (به سمت زبان) داشتند. تصمیم به انجام درمان ارتودنسی بدون کشیدن دندان گرفته شد؛ چون میزان نامرتبی دندانی متوسط، شیب دندانی به سمت عقب بود و بافت نرم و لب ها برجسته نبود.

کشیدن دندان های آسیای کوچک نمای لب های تو رفته، شیب به سمت عقب دندان های قدامی دو فک را در پی داشت که از لحاظ زیبایی نامطلوب بود و احتمال باز شدن فضای دندان آسیای کوچک بعد از اتمام درمان ارتودنسی به علت فشار زبان به دندان ها بود. حرکت به سمت عقب بیش از حد دندان های قدامی باعث افزایش فشار زبان به دندان ها می شود و آن ها را از موقعیت جدید خود جا به جا خواهد کرد، بنا به دلایل ذکر شده در این بیمار درمان ارتودنسی بدون کشیدن دندان انجام شد.

درمان این بیمار به صورت ارتودنسی ثابت دو فک در یک جلسه ۳۰ دقیقه ای با چسباندن براکت ها و قرار دادن سیم ها شروع شد و جلسات ویزیت ۴ هفته ای برای تنظیم سیم ها و پیش برد درمان ارتودنسی برای بیمار برنامه ریزی شد. بعد از ۱۰ ویزیت (۱۰ ماه) درمان ارتودنسی پایان یافت و بعد از قرار دادن نگهدارنده ی ارتودنسی ثابت در پشت دندان های قدامی ارتودنسی ثابت دو فک باز شد. شکل (۳و۴ )

دکتر فریناز شیربان متخصص ارتودنسی در اصفهاندکتر فریناز شیربان متخصص ارتودنسی در اصفهان

اصولا یک جلسه ی ویزیت ۱ تا ۲ ماهه برای بررسی نگهدارنده های ارتودنسی بعد از اتمام درمان بیمار تنظیم می شود، چون بیمار در ۱ یا ۲ ماه اول به نگهدارنده عادت ندارد و ممکن است فراموش کند و با دندان های قدامی مواد غذایی سفت، مانند هویج را گاز بزند و باعث شکستن نگهدارنده ثابت، پشت دندان ها شود. در ماه های اولیه قرار دادن نگهدارنده ثابت دندان های بیمار هنوز لق هستند و شکستن نگهدارنده باعث جا به جایی دندان ها و از دست رفتن نظم مطلوب میشود.

پس چکاپ اول، چکاپ مهمی است، پس از آن چکاپ های منظم ۶ ماه تا ۱۲ ماهه برای بیمار تنظیم می شود. یک سال اول بعد از پایان درمان ارتودنسی مهم ترین زمان برای حفظ نتایح درمان است. بعد از ۱ سال لقی دندان ها به حالت عادی برگشته است.

ختم نگهدارنده بعد از درمان ارتودنسی تنها توسط متخصص ارتودنسی انجام می شود و بیمار نباید بدون بررسی شرایط توسط متخصص ارتودنسی استفاده از نگهدارنده ی بعد از ارتودنسی را متوقف کند و یا نگهدارنده ثابت را حذف کند.

مقالات مرتبط پیشنهادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up